openai, chatgpt (צילום: openai.com, יחצ)
אתר OpenAI עם השקת ChatGPT. חידוש שמייצר סקרנות ופחד במקביל | צילום: openai.com, יחצ

בשבוע שעבר, הגיח לעולם ChatGPT - מודל בינה מלאכותית חדש מבית OpenAI, אשר מצטיין ביכולת לקיים דיאלוג מתמשך וקוהרנטי. הרשת התמלאה תוך זמן קצר בשלל צילומי מסך מאנשים שניסו לאתגר את מודל השפה החדש. ברגע הזה נחשפנו למגוון היכולות העצום שלו: החל מלכתוב לנו המלצות לטיול בירושלים ועד לכתיבת קטעי קוד שלמים, ואפילו מציאת באגים בקטעי קוד קיימים.

מה שמדהים הוא שכמעט בכל בקשה, ChatGPT ידע גם לצרף נימוק עמוק ומושקע ואפילו הצליח לבנות טיעונים לוגיים טובים ויציבים. וזה רק קצה המזלג - האינטרנט, כמו שרק הוא יודע, פשוט לקח את ChatGPT לשיחה ודחף לקצה את גבולות התודעה שלו. וגם שלנו.

כמו בכל פיתוח יוצא דופן, מיד החלו גם לעלות סוגיות חשובות ותהיות לגבי נקודות התורפה של המודל. אבל למרות החריקות, באופן כללי אפשר להכריז שניתן לגרום ל-ChatGPT לבצע את מה שאתם רוצים, ללא בעיה. בין אם אנשים ביקשו דברים סטנדרטיים ובין אם הבקשות היו לא שגרתיות (כמו איך להכין בקבוק מולוטוב), רוב מי שוחח עם ChatGPT הבין שיש פה משהו מעניין. משהו חדש שטרם ראינו שעתיד לשנות, בגרסה זו או בגרסה עתידית, את העולם כמו שאנחנו מכירים אותו.

ההבטחה מיד מעלה שאלות קיומיות. האם צריך עוד כותבי תוכן שיכתבו ניוזלטרים? האם נצטרך עוד מתכנתים אם ChatGPT יודע לכתוב קוד לפי דרישה? האם נצטרך עוד מדריכי טיולים אם ChatGPT יודע לתכנן טיול שלם לבד? וכך ניתן להמשיך עוד ועוד בנוגע לכל בעל תפקיד כמעט. אם לא הרגשנו עד כה מיותרים נוכח כל פריצות הדרך בשנה האחרונה בתחום ה-AI, הופעתו של ChatGPT הוסיפה עוד סיבה לדאגה. וזו לא הפעם הראשונה שזה קורה.

מותר האדם מן המכונה

בפעם הראשונה שנהגתי בחזרה הביתה אחרי נסיעה ברכב אוטונומי הרגשתי כל כך מטופש ופרהיסטורי. זאת אותה התחושה שחשתי כאשר באתי לכתוב את הניוזלטר השבועי שלי בדיוק בשבוע שבו נחשף לעולם ChatGPT. אלוף העולם ב"גו" הרגיש גם הוא תחושה דומה לאחר ההפסד ההיסטורי שנחל ל-DeepMind בעת שהפסיד ב-4 מתוך 5 משחקים.

הוא החליט לא לשחק יותר לעולם ופשוט פרש מלשחק באופן מקצועי. מה הטעם הוא אמר לעצמו, הרי ישנה ישות שלא משנה מה, תמיד תהיה יותר טוב ממנו. וזה בדיוק מה שיוצר אצלנו את הסקרנות ואת הפחד מ-ChatGPT. בסוף, השיח עם GPT הוא בעצם שיח עם עצמנו. אנחנו בפינג פונג מחשבתי מולנו. בודקים מה נמצא שם בצד השני אבל בעצם רוצים לברר מה נמצא אצלנו.

לנו בני האדם, יש רומנטיזציה לגבי היותנו היצור הכי תבוני בעולם. לא הפריע לנו כשהגיע הטרקטור לעולם כי כבר ידענו שאנחנו לא הכי חזקים בטבע. עכשיו מפריע לנו ש-GPT פה כי זה נוגע לנו בנקודה העדינה ביותר - יש משהו חכם יותר מאיתנו?

לנו בני האדם, יש רומנטיזציה לגבי היותנו היצור הכי תבוני בעולם. לא הפריע לנו שהגיע הטרקטור לעולם כי כבר ידענו שאנחנו לא הכי חזקים בטבע. עכשיו מפריע לנו ש-GPT פה כי זה נוגע לנו בנקודה העדינה ביותר - יש משהו חכם יותר מאיתנו שמבצבץ לו שם? האם אנחנו לא היצור הכי אינטלגנטי ביקום כולו? האם אנחנו כאלה מתוחכמים או שמא בסך הכל מכונות מצבים משוכללות?

להרצאה שלי לקהל הרחב על בינה מלאכותית אני קורא "מותר האדם מן המכונה" - מעין טייק כזה חביב על הפסוק המפורסם מקהלת. לפני שנים רבות, כשרק התחלתי להעביר את ההרצאה, היה יחסית מאוד קל לעמוד על ההבדלים בנינו ובין המכונות. עם כל ההתקדמות והעשייה, ישנם דברים שהמכונות לא הצליחו לעשות וגם לא נראה שיצליחו בעתיד הנראה לעין. וככל שעוברים הימים, יותר קשה לענות על השאלה הזו. במה אנחנו נבדלים מהמכונה ובמה היא עוד נבדלת מאיתנו.

שיפור הנצילות

על אף החשש מ-ChatGPT אני מאמין שהוא טומן בחובו הזדמנות עצומה למין האנושי. אני מרבה להגיד שהמכונות לא יקחו לאף אחד את העבודה - בני האדם שידעו להשתמש בהן הם אלו שיקחו את העבודה לבני אדם אחרים. ChatGPT הוא נקדות מפנה משמעותית ועל כל אחד לחשוב איך הוא יכול להשתמש בטכנולוגיה החדשה לטובתו.

בסופו של יום, אם פעם יכולנו לבצע X משימות ביום, אולי באמצעות ChatGPT נוכל לבצע 5X משימות ביום. ואם פעם מרבית הזמן שלנו הלך על משימות משמימות שכללו הרבה עבודה סיזיפית של ליקוט מידע או איגודו, עכשיו ChatGPT יוכל לחסוך לנו את זה ולאפשר לנו להתרכז בעיקר, וביחודיות שאנחנו יכולים להביא למשימה.

בסוף, את הקידמה האנושית אי אפשר לעצור. אנחנו נמצאים בנקודת קריטית בה המציאות משתנה לנו מול העיניים ויכולות חדשות של AI מגדירות מחדש תפקידים ותעשיות שלמות. אנחנו עוד רחוקים מהחליף בני אדם בהמון משימות ויש עוד זמן עד ש-ChatGPT ודומיו יהיו מוצרים בשלים. לכן, כל שצריך לעשות זה להיות עירניים לשינויים האלו ולהחליט לקפוץ גם על הרכבת הזו ולאפשר ל-AI להיות חלק אינטגרלי מהחיים שלנו.

 

אורי אליאבייב MLI (צילום: בני גם זו לטובה)
אורי אליאבייב MLI | צילום: בני גם זו לטובה

הכותב: אורי אליאבייב, יועץ בתחום ה-AI ומייסד קהילת MDLI