מפתחים במשרד  (צילום: REDPIXEL.PL, shutterstock)
מפתחים. הביטחון של בכירים ישראלים בצוותי הפיתוח היה גבוה ביחס למדינות אחרות | צילום: REDPIXEL.PL, shutterstock

אין כיום תהליך או שינוי כלשהו בארגון כלשהו שמאחוריו לא עומדת טכנולוגיה. עסקים מודרניים תלויים במפתחים ובזריזות הפיתוח שלהם יותר מאי פעם. צוותי הפיתוח, המתכנתים והמהנדסים נמצאים בחזית המובילה ארגונים מודרניים לקדמה, התייעלות וחסכון, כמו גם להבנת התמונה המלאה של הארגון וסביבתו, הגדלת שביעות רצון לקוחות ועובדים ויצירת יתרונות תחרותיים.

מגמות דוגמת מעבר לענן, טרנספורמציה דיגיטלית, אבטחת סייבר ושיפור חווית לקוח, הנמצאות בגידול חד, בעיקר בעידן שלאחר הקורונה, יוצרות לחץ גדול יותר, עומס ואחריות על המפתחים. תמו הימים בהם מפתחים עבדו בבועה משלהם, ללא קשר עם המחלקות העסקיות בארגון. כיום הם צריכים לשתף פעולה עם יותר בעלי עניין בארגונים, לנהל סביבות טכנולוגיות מורכבות יותר, ואף להשפיע באופן משמעותי על תהליך קבלת ההחלטות. הערך הרב שהם מהווים עבור הארגונים, מחייב את הארגון לנהל קשר נכון והדוק עימם, תוך שמירה על שביעות רצונם.

אז כיצד עושים זאת? סקר שביצעה לאחרונה חברת Couchbase הבינלאומית, העוסקת בפיתוח מסדי נתונים NoSQL, בקרב מפתחים במדינות שונות בעולם, כולל בישראל, ניסה לבחון את הקשיים והאתגרים של אנשי הפיתוח כיום בכל הנוגע למרוץ לענן ולביצוע יוזמות טרנספורמציה דיגיטלית. הסקר נערך בקרב 650 מקבלי החלטות בכירים בתחום טכנולוגיות המידע, לרבות בכירים ישראלים. הוא נערך על ידי חברת Vanson Bourne ב- 2022, בקרב ארגונים בארצות הברית, אנגליה, ישראל, צרפת, גרמניה, איטליה, ספרד וטורקיה.

צוותי הפיתוח בלחץ מתמיד ולא זוכים לתמיכה מספקת

המחקר מצא שלמרות שצוותי הפיתוח תורמים רבות לטרנספורמציה דיגיטלית וליוזמות חדשנות בעסק, הם עדיין סובלים ממחסור במשאבים ומתקשורת לא מספקת עם מנהלי פיתוח. 88% מהמפתחים אמרו שהם נמצאים תחת לחץ במרוץ לענן; קשיים אלו מונעים מעסקים למצות את הפוטנציאל שלהם ומאטים את התקדמותם.

על פי הסקר, צוותי הפיתוח נמצאים בלחץ מתמיד ולא זוכים לתמיכה שהם זקוקים לה. גורמי הלחץ המרכזיים הם: קושי לעמוד בדרישות הדדליין והאג'יליות (42%); ציפיות גבוהות מדי - עובדים נדרשו לעשות יותר מדי בזמן קצר מדי (40%); חוסר בכישורים (24%) או בטכנולוגיה מתאימה (23%) על מנת לעמוד בציפיות. 

עוד עולה, כי למרות שארגונים מתכננים להגדיל את הוצאות הטרנספורמציה הדיגיטלית ב-46% בשנת 2022, צוותי המפתחים צמחו רק בממוצע של 3% בשנה האחרונה. מידע זה מסביר מדוע 32% ממנהלי הפיתוח משקיעים כיום באופן ספציפי בטכנולוגיות חדשות המקלות על עבודת המפתחים.

גורמי הלחץ המרכזיים הם: קושי לעמוד בדרישות הדדליין והאג'יליות (42%); ציפיות גבוהות מדי - עובדים נדרשו לעשות יותר מדי בזמן קצר מדי (40%); חוסר בכישורים (24%) או בטכנולוגיה מתאימה (23%) על מנת לעמוד בציפיות 

זאת ועוד, 86% מהמשיבים מדווחים שהתמיכה בצוותי הפיתוח לא אופטימלית: העדר תמיכה זו כוללת קושי בפריסה מחדש של צוותי פיתוח לעבודה על פרויקטים חדשים (32%); קושי להבטיח שלצוותי הפיתוח תמיד תהיה את הטכנולוגיה הנכונה (31%); וקושי בזיהוי ופתרון הבעיות שהצוותים שלהם מתמודדים עמם (31%). גם המעקב אחר עבודת צוותי הפיתוח לוקה בחסר. בסך הכל, 40% מהמשיבים לא ידעו לומר בוודאות אם צוותי הפיתוח שלהם מאחרים או מקדימים את לוח הזמנים. 27% נוספים התקשו לעקוב אחר התקדמות צוותי הפיתוח כדי להבטיח שהם עומדים ביעדים שלהם.

בישראל העצמת המפתחים נמצאת בעדיפות גבוהה יותר בהשוואה לעולם

ומה בישראל? ייתכן שהמצב מעט טוב יותר בהשוואה לעולם. כשמנהלים ומקבלי החלטות נשאלו איזו השקעה נמצאת בראש סדר העדיפויות הם בחרו ב"העצמת מפתחים" באחוזים גבוהים יותר מאשר מדינות אחרות. כשנשאלו לגבי מידת המהירות שבה הארגון מאמץ טכנולוגיות ענן וטכנולוגיות חדישות אחרות, 90% מהמשיבים הישראלים הסכימו מאוד עם הקביעה שצוותי הפיתוח בארץ מאמצים טכנולוגיות מהר יותר משאר הארגון.
כשנשאלו לגבי עמידה ביעדים, 64% מהמשיבים הישראלים טענו שצוותי הפיתוח מקדימים את לוח הזמנים, ו- 26% נוספים טענו שאינם בטוחים אבל חושבים שהם מקדימים את לוח הזמנים. סך הכל 90% מהמשיבים הישראלים חשבו שהצוותים עומדים בלוח הזמנים, הביטחון של בכירים ישראלים בצוותי הפיתוח היה גבוה יותר משל עמיתיהם במדינות אחרות. 

אז כיצד ניתן ליצור שינוי?

1. תפקיד קשרי מפתחים: תפקיד ה-DevRel) Developers Relations) עדיין חדש יחסית ולא קיים בארגונים רבים. אך ל- DevRel יש ערך רב משום שהוא מייצג את נקודת המבט של המפתח בעת קבלת החלטות ייצור ושיווק. יצירת קשר רציף והדדי עם מפתחים מסייעת לארגונים להפיק ערך מהמשובים שלהם ולהשתמש בהם כמדריך לשיפור וייעול תהליכים. תפקיד זה גם מאפשר לפתח את השיח בין המפתחים למנהלים הבכירים, וליצור מצב בו התקשורת טובה לשני הכיוונים. DevRel עוזר להפוך מפתחים לקהל שמרגיש מיוחד ומדבר בשפתם. תקשורת זו מאפשרת להם לשלוט בקוד, לשתף פעולה עם יותר בעלי עניין ולשמור על יחסים הדוקים יותר עם החברה עבורה הם עובדים. כדאי לצייד את צוותי ה-DevRel האחראים על הקשר שבין המפתחים ליתר בעלי התפקידים בארגון, במערך רחב ומגוון של יכולות וניסיון בהתאם לקהל היעד שלהם. יכולות אלו כוללות ידע באקו-סיסטם של מגוון רחב של שפות פיתוח (כגון NET, Java, Python או PHP). ידע כזה הוא נכס חשוב ומאפשר תקשורת רציפה עם קהילות הפיתוח השונות.

2. תשתיות וכלי פיתוח מתאימים: מרכיב מרכזי לצורך השגת שיפור בחווית המפתחים הוא מתן כלים המאפשרים יצירתיות ופרודקטיביות. לדוגמה, שימוש בכלי פיתוח נפוצים כדי למנוע עקומות למידה תלולות, כמו גם, שימוש בתשתיות שלא מעכבות את המפתחים. ב-2020, 61% מהארגונים שעדיין הסתמכו על בסיסי נתונים מדור קודם דיווחו שטכנולוגיה זו מהווה גורם מעכב ליישום פרויקטים של טרנספורמציה דיגיטלית.

3. המפתחים כמקבלי החלטות: סיבה נוספת להעצמת המפתחים היא שינוי במסגרת האחריות של המפתח. בעבר היתה נטייה להתייחס אל המפתחים כמובילים בתחום הטכני ולא כשותפים לתהליך קבלת ההחלטות. יש יתרונות לא מבוטלים בלהכניס את המפתחים ללופ ולאפשר להם שותפות בקבלת החלטות בנושאי התקציב והרכש של פתרונות חדשים ואף לקבל משוב מהם לגבי מהלכי השיווק והמכירות, כמו גם, לפרמטרים העסקיים של הארגון בו הם מועסקים.

חברה אף יכולה ליזום קורסים וסדנאות למפתחים על מנת להרחיב את הידע העסקי והאסטרטגי שלהם. במקביל לכך, ניתן להעצים מפתחים על ידי שילובם באופן פורמאלי בתהליכי קבלת החלטות, כגון בחירת כלי הפיתוח וכלי הבדיקה, שכן מפתחים הם לא רק המשתמשים אלא גם יוצרי הדרישה.

תמונת עיגול ליאור תגור  (צילום:  ליאור תגור , יחצ)
צילום: ליאור תגור , יחצ

הכותב הוא ליאור תגור, מנכ״ל Couchbase ישראל ומזרח אירופה, המפתחת פלטפורמות מסדי נתונים חדשניות