גיא הורוביץ, עמק הסיליקון (עיבוד: סטודיו מאקו, shutterstock)
עיבוד: סטודיו מאקו, shutterstock

השתלטותו של אילון מאסק על טוויטר היא עובדה מוגמרת, ותמונותיהם של העובדים המפוטרים עם ארגזי הקרטון מילאו השבוע את הפיד - רגע לפני שהתברר שבינתיים, מדובר בהטרלה. בין החדשות מאוקראינה, קריסתה של מניית מטא, העימות בין ארה"ב לסין, תוצאות משחקי הליגות המקצועניות ונתוני האינפלציה, קשה למצוא מקום לעוד אינפורמציה ופרשנויות - ובכל זאת, הבחירות העומדות בפתח עומדות במרכז תשומת הלב של תושבי ארה"ב ואנשי עמק הסיליקון.

לא, לאמריקאים לא ממש אכפת אם התיקו הגושי בישראל יישבר. גם בארה"ב יצאו הבוחרים לקלפיות - כלומר אלה מהם שלא שלחו את טופסי ההצבעה בדואר, אופציה שהופכת פופולרית יותר ויותר בשנים אחרונות. האמריקאים מצביעים כל שנתיים, בתחילת נובמבר: פעם בארבע שנים עומדים לבחירה הנשיא וסגנו, חברי הקונגרס ושליש מהסנאטורים, ובבחירות האמצע עומדים שוב לבחירה כל חברי הקונגרס ושליש מהסנאטורים (שמשך כהונתם שש שנים).

אבל על אלפי שלטי החוצות ברחובות, בעיקר כאלה המוצבים על עמודים בחצרות הבתים, נדיר למצוא את שמות המועמדים לקונגרס ולסנאט, כי ביום הבחירות מצביעים כאן גם עבור נציגי הציבור בשלטון המקומי: חברי מועצת העיריה בחלק מהמחוזות, מנהלי מחלקת החינוך, הפקד המשטרה המחוזי ("שריף"), מנהלי מחלקת המים, מערך הכבאות ועוד.

בחירות מקומיות בקליפורניה (צילום: Mario Tama, getty images)
עובדת מסדרת מעטפות הצבעה בקליפורניה, השבוע. שפל חסר תקדים של הצעות | צילום: Mario Tama, getty images

עבור תושבי עמק הסיליקון הבחירות אינן רק הזדמנות לחזק או להחליף את נציגי הציבור, אלא גם להכריע בסוגיות מהותיות הנוגעות לכלל תושבי קליפורניה, וספציפית למשלמי המיסים במחוזות הרלוונטיים. השנה מתבקשים התושבים בעלי זכות הבחירה להכריע בשבע הצעות, "propositions", שהגיעו לקו הגמר.

אולי זה נשמע כמו מספר גבוה של החלטות שנדרשים המצביעים לקבל, אם משווים אותן לפתק הבודד שנדרש המצביע הישראלי לשלשל לקלפי, אבל למעשה מדובר בשפל של 100 שנים: ב-50 מערכות הבחירות האחרונות לא היה מספר כל כך נמוך של הצעות שהועמדו בפני הציבור. כדי שהצעה תגיע לטפסי ההצבעה צריכים יוזמיה להשיג כמות מספקת של חתימות. כך למשל נמנעה השנה הצבעה על העלאת שכר המינימום בקליפורניה: יוזמי ההצעה נכשלו בגיוס מיליון חתימות עד המועד הקבוע בחוק.

ב"פאלו אלטו הישנה" אין צורך להקיש: תורים של ילדים ומבוגרים משתרכים בכל שנה לפני שערי הכניסה לבתיהם של עשירי הוואלי - לורן פאוול ג׳ובס, אלמנתו של סטיב ג׳ובס; מאריסה מאייר; לארי פייג׳; ורבים אחרים הפכו את השכונה ליעד מבוקש לחוגגים בכל גיל

בין ההצעות שהצליחו לעבור את המחסום הזה השנה ועומדות להכרעה השבוע אפשר למצוא את "פרופוזישן 30", הטלת מס של 1.75% על בעלי הכנסות גבוהות מאד למימון פעולות להפחתת פלטת גזי החממה ושיפור איכות האוויר. ההצעה זכתה לכינוי החיבה "מס מיליונרים למימון רכבים חשמליים", כיוון שמבחן ההכנסה הרלוונטי הוא 2 מיליון דולר (וכפי שאולי ניחשתם, בוואלי יש לא מעטים שעומדים בו בהצטיינות), והתוכנית הפופולרית ביותר להפחתת פליטת מזהמים היא הסובסידיה לכלי רכב חשמליים - זו שסייעה בזמנו לאילון מאסק להציע את רכבי טסלה במחיר אטרקטיבי. עד לפני שנה אפשר היה לומר שמאסק נמצא גם בצד המרוויח וגם בצד המפסיד של ההצעה, אבל מאז הוא הספיק לעבור לטקסס וכך הוא לא יידרש לשלם את המס הזה - או כל מס אחר בקליפורניה, בה נטל המיסים הוא גם כך הכבד ביותר בארה״ב.

אילון מאסק (צילום: רויטרס)
אילון מאסק. התחמק מהמס עם המעבר לטקסס | צילום: רויטרס

מתוך שבע ההצעות, שתיים עוסקות בלגליזציה של הימורי ספורט. הימורים על תוצאות משחקים ומירוצים אינם חוקיים בקליפורניה, והתושבים המקומיים נאלצים להסתפק בהימורים על שוק המניות. מאז שהקונגרס העביר את ההחלטה בשאלת חוקיות הימורי הספורט לידי המדינות, ב-2018, העבירו כבר 35 מדינות חוקים המתירים הימורים כאלה. היקף הימורי הספורט החוקיים התקרב בשנה שעברה ל-60 מיליארד דולר, והפיכתם לחוקיים בקליפורניה צפויה להביא לעליה משמעותית במספר זה - לצד עלייה צפויה בהתמכרות להימורים. תוספת ההכנסה ממיסים על בתי הקזינו וחברות ההימורים אמורה לממן גם תוכניות לגמילה מהימורים, אבל מוקדם להמר אם שתי ההצעות בנושא יזכו לרוב.

כמו במדינות רבות בארצות הברית, גם כאן יצביעו בעלי זכות הבחירה על הבטחת הזכות להפלות על ידי עיגונה בחוקת המדינה. קליפורניה ידועה כמדינה פרוגרסיבית, ולכן סיכויי ההצעה לעבור גבוהים - במיוחד כיוון שאין לה השפעה על התקציב ולא נדרש מס נוסף כדי לממן אותה. הסיבה העיקרית בעטייה לא זוכות הצעות לרוב היא הצורך לממן אותן מכספי המיסים, ובדרך כלל מי שנדרש לשלם הם בעלי ההכנסות הגבוהות.

כמו במדינות רבות בארצות הברית, גם כאן יצביעו בעלי זכות הבחירה על הבטחת הזכות להפלות על ידי עיגונה בחוקת המדינה. קליפורניה ידועה כמדינה פרוגרסיבית, ולכן סיכויי ההצעה לעבור גבוהים - במיוחד כיוון שאין לה השפעה על התקציב ולא נדרש מס נוסף כדי לממן אותה

כשבישראל נפרשים שלטי חוצות הנושאים את המילה "לא", ברחבי עמק הסיליקון אפשר למצוא אלפי שלטים עם המילה "No" ומתחתיה את מספר ההצעה. אבל בניגוד לישראל, כאן מפוזרים גם אלפי שלטי "Yes". מיליוני דולרים מושקעים בקמפיינים בעד ונגד ההצעות, ומי שעדיין צופים בשידורי הטלוויזיה ולא "חתכו את הכבל" ועברו לשירותי הסטרימינג, מקבלים תשדירים בעד ונגד ההצעות בכל הפסקת פרסומות.

השלטים הצבעוניים בגינות הבתים מתערבבים בגווני הכתום שמתחילים לבצבץ לקראת סוף אוקטובר. עלי השלכת כבר הופיעו על העצים, וקישוטי ההאלווין, ראשי דלעת מגולפים, שלדים ודמויות מפחידות מוצבים כמעט בכל גינה וחזית בית כאן. כשבישראל יצאו ראשוני האזרחים להצביע, כאן בוואלי עדיין יקישו אחרוני הילדים על הדלתות ל"Trick or treat". אבל ב"פאלו אלטו הישנה" אין צורך להקיש: תורים של ילדים ומבוגרים משתרכים בכל שנה לפני שערי הכניסה לבתיהם של עשירי הוואלי - לורן פאוול ג׳ובס, אלמנתו של סטיב ג׳ובס; מאריסה מאייר; שריל סנדברג שפרשה רק לאחרונה ממטא; לארי פייג׳; ורבים אחרים הפכו את השכונה ליעד מבוקש לחוגגים בכל גיל.

הופעות חיות של להקות והצגות תיאטרון חזרו להתקיים בשנה שעברה לאחר שב-2020 בוטלו רוב האירועים בגלל הקורונה. אמנם מצב השווקים אינו סיבה לחגיגה השנה, אבל אין עיתוי טוב ההאלווין לקחת פסק זמן מגלי הפיטורין וקריסת מניות הטכנולוגיה. בעוד שבוע ייארזו הקישוטים, שלטי הבחירות ייזרקו לפחי המיחזור, ותושבי העמק יוכלו לחזור לעסוק בהשתלטותו של אילון מאסק על טוויטר.

 גיא הורוביץ הוא משקיע הון סיכון, שותף מייסד בקרן DTCP