למחאת ההייטקיסטים דרוש מנהיג
אלפי הייטקיסטים לקחו חופש ביום שני השבוע ועלו לירושלים כדי לקחת חלק במחאה כנגד חקיקת המהפך המשטרי. שלטי "מחאת הייטקיסטים" בתכלת לבן, האייקון של התקופה הנוכחית, התמזגו עד מהרה, נטמעו בים השלטים ומאות אלפי המפגינים שהצטופפו מול הכנסת. זה היה הגיוני בסך הכל. ההייטקיסטים הם חלק מציבור רחב בישראל, שותפים לאותה דאגה לדמוקרטיה הישראלית.
מה שהיה פחות סביר זה שההייטקיסטים נעדרו מבמת הנאומים של ההפגנה. עינת גז, מנכ"לית פאפאיה גלובל לא הייתה שם, גם לא אסף רפפורט מנכ"ל וויז, תום ליבנה, מנכ"ל ורביט, או ארז שחר, שותף בקומרה קפיטל, כל האנשים שהצטיירו כמובילי המחנה. זה לא שמישהו מנע מהם לעלות לבמה ולתת בראש. להיפך, מארגני ההפגנה היו שמחים לראות מנכ"ל יוניקורן מדבר על הסכנה לכלכלה הישראלית. אבל מתברר שאיש ממנכ"לי ההייטק לא רצה לעשות את זה.
מארגני ההפגנה היו שמחים לראות מנכ"ל יוניקורן מדבר על הסכנה לכלכלה הישראלית. אבל מתברר שאיש ממנכ"לי ההייטק לא רצה לעשות את זה
אנחנו נכנסים לישורת האחרונה של המאבק מול החקיקה הממשלתית כשמה שחסר בעיקר למחאת ההייטקיסטים זו הנהגה. יש קבוצות דיונים ויש התגייסות למימון, להסעות, יש שילוט, יש דוברות. מה שחסר זה מנהיג או מנהיגה שיילכו לפני המחנה, שיציגו חלופות לתוכנית הממשלה, שיידעו למשוך בחוטים, להפעיל לחצים ולנהל מאבק. יכול להיות שכל היזמות, החדשנות והתעוזה שמאפיינים את ההייטק הישראלי ניגפים מול עסקנים פוליטיים? (טל שחף)
זה יהיה קרב ארוך
ההייטקיסטים מתכוננים לקרב ארוך. הם ניסחו מכתבים, הביאו אוטובוסים, העבירו כספים ויצאו להפגין, אבל גם האופטימיים ביותר מביניהם ידעו שכל זה לא יעצור את ההפיכה המשטרית לגמרי, אולי רק יאט אותה מעט. למרות נורות האזהרה והדגלים האדומים, ולמרות שלמעלה מרבע מיליון איש התייצבו השבוע מול רחבת הכנסת להפגנת ענק, הממשלה הקיצונית בתולדות ישראל נוע תנוע. כעת ההייטק מחשב את הצעדים הבאים.
למרות שהתאגדו לראשונה תחת השלט "מחאת ההייטק", אי אפשר להתייחס להייטקיסטים כמקשה אחת. היוזמות השונות והרבות אינן מובלות על ידי אדם אחד ואפילו לא על ידי צוות בודד וזה כנראה לא הולך להשתנות. אבל דווקא האקטיביזם הזה מוליד יוזמות שונות של צוותים קטנים יותר שכבר אפשר לראות להן עדויות של ממש בשטח. השבוע, למשל, עלה אתר שמאגד מידע על פעילויות קרובות והוא מצטרף לערוצי סושיאל שכבר פועלים ולסרטונים, חוברות ועתירות שממשיכים לצוץ כל הזמן. (הגר רבט)
חושך לגויים
בתחקיר מרהיב וכחלק משיתוף פעולה בינלאומי, הצליחו להראות השבוע שני עיתונאים מ"הארץ", גור מגידו ועומר בן יעקב, את התפקיד שיש לחברות ישראליות אפלות בתעשיית הדיסאינפורמציה הבינלאומית. הם הוכיחו כיצד חברות ישראליות שותפות בהטיית בחירות במדינות אחרות, ועוד מעשי נוכלות עד כדי הרצת מטבעות קריפטו. חושך לגויים.
בסקייל אחר, אבל גם השבוע, הרשות להגנת הצרכן קנסה את סימילאק בסכום של 5.5 מיליון שקל על קמפיין הכפשות שערכה נגד המתחרה העסקית (נוטרילון של טבע) ברשתות החברתיות. וכמעט לא צריך להזכיר את מהלכי הדיסאינפורמציה היומיומיים שהפוליטיקאים שלנו נוקטים בהם - משקרים בלי למצמץ.
המשבר בהייטק מתבטא בין היתר בירידה בגיוסי הון, ירידת שווי החברות ופגיעה בהכנסותיהן. כל אלה מובילים את החברות לחשב מחדש את מצבות כוח האדם שהן מנהלות - ויותר מפעם אחת
אין ספק שפייק ניוז ודיסאינפורמציה הם אחד האתגרים הגדולים של דורנו וטוב שיש כוחות שנלחמים בהם, מהרגולטור, דרך העיתונות ועד החברה האזרחית. בדיוק השבוע פירסמנו על חקיקה אירופית חדשה בשם DSA שמנסה גם היא להתמודד עם אתגר ה"תוכן" ברשת על ידי הטלת אחריות וחובות הסרה של תוכן על פלטפורמות באינטרנט. יש לקוות שזה גם יעזור. (אמיתי זיו)
המגלומניה של מאסק
אם יש לכם טוויטר, בטח גם אתם חוויתם את אותו דבר השבוע: אילון מאסק הופיע בכל מקום. פיד ה-For You הציע את כל הציוצים של מאסק שוב ושוב, גם אם אתם לא עוקבים אחריו, אחרי תקופה שבה הוא די נעלם. אם זה לא מספיק, מאסק עצמו חווה השבוע עוד רגע של מגלומניה מוחלטת, ולא הפסיק לצייץ מימים דוחים במיוחד שבהם הוא מדגים איך הוא מכריח אותנו להסתכל על הציוצים שלו.
טוויטר היא כבר לא רשת חברתית. היא אפילו בקושי חברת טכנולוגיה. כל מה שטוויטר עכשיו זו מודעת הבילבורד הגדולה בעולם לאיש אחד עם אגו שברירי
בטוויטר דיווחו שמאסק באמת עבד על שינוי האלגוריתם. אחרי שציוץ תמיכה שלו בקבוצת ה-Egals לקראת הסופרבול לא קיבל חשיפה דומה לציוץ של הנשיא ביידן, מאסק כינס את המהנדסים הבכירים בחברה בניסיון להבין למה החשיפה שלו ירדה. המהנדסים נאלצו להפסיק לעבוד על הפרויקטים שלהם בשביל לשנות את האלגוריתם כך שישרת איש אחד, ואיש אחד בלבד. תהליך קבלת החלטות? אפס. כל מה שיש עכשיו בטוויטר זה את המפקד הראשי, מנחית הוראות לפי הגחמות הפרטיות שלו. קשה לחשוב על חברה אחרת בעולם שבה דברים יכולים להתנהל בצורה כזו.
טוויטר היא כבר לא רשת חברתית. היא אפילו בקושי חברת טכנולוגיה. כל מה שטוויטר עכשיו זו מודעת הבילבורד הגדולה בעולם לאיש אחד עם אגו שברירי. (שי רינגל)
העובדים משלמים את המחיר
המשבר בהייטק מתבטא בין היתר בירידה בגיוסי הון, ירידת שווי החברות ופגיעה בהכנסותיהן. כל אלה מובילים את החברות לחשב מחדש את מצבות כוח האדם שהן מנהלות ויותר מפעם אחת. השבוע פירסמנו שוויקס מפטרת 370 עובדים בנוסף ל-100 עובדים שפיטרה כבר באוגוסט. כן דווח שמטא מתכוננת לסבב פיטורים נוסף, אחרי שבנובמבר קיצצה 11 אלף משרות.
בדקנו בדוחות החברות את המשמעות של 426 אלף משרות חדשות בשש ענקיות: אפל, גוגל, מיקרוסופט, אמזון, מטא, אינטל ונטפליקס והתמונה ברורה - חברות שגייסו במשורה, בעיקר אפל, הצילחו לשמור על יחס בריא פחות או יותר של הכנסה לעובד. בחברות שצמחו במכפלות גבוהות כמו מטא, מייקרוסופט וגוגל העובדים משלמים כיום את המחיר.
באותו נושא פירסמה השבוע הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שמספר המשרות הממוצע בחודשים נובמבר 22' עד ינואר 23 למפתחי תוכנה היה כ-7,000, ירידה של 6% לעומת שלושת החודשים הקודמים (אוק'-דצמ' 22'). וחמור מכך, לא מדובר בירידה עונתית או נקודתית: בשנה האחרונה מספר המשרות נחתך בחצי ומספר משרות ההנדסה הפנויות ירד ב-40%. (רז סמולסקי)