אילוסטרציה (איור: שאטרסטוק)
אילוסטרציה. יצירת סינרגיה עסקית ופיתוח ערוצי הפצה ומכירה משותפים | איור: שאטרסטוק

עולם הטכנולוגיה הגלובלי חווה בתקופה זו טלטלה שונה בעוצמתה ובהשפעותיה מהמשברים הקודמים שהכרנו. נדמה שלאחר עשור שנים בתוך המפכה הדיגיטלית שיננו את דפוס החשיבה שלנו ובמשבר המסתמן כבר ברור שננהג אחרת. הפעם, בניגוד למשברים קודמים, החברות המנוסות ישקיעו את משאביהן ברכישת מנועי צמיחה חדשים וינצלו את השפל לחיזוק המו"פ אשר יאפשר המשך התעצמות עסקית לאורך זמן.

מאז פרוץ המגפה שוק התעסוקה הטכנולוגית חווה שינויים דרמטיים בכל תחומי העשייה לרבות שינויים רדיקליים בניהול ההון האנושי, מחסור בעובדים ועלייה חסרת תקדים בשכר. לאחרונה נוסף אתגר גלובלי דרמטי המטלטל את התעשייה והוא משבר שרשרת האספקה הגלובלית, הפוגע באספקת שבבים לתעשייה כולה, מעכב חדשנות וגורם לעליית מחירים ולחצים אינפלציוניים כמותם לא הכרנו בעבר. גם המלחמה המתחוללת באירופה והמתח בין סין לשכונותיה במזרח מעצימים את גלי האי וודאות המאפיינים את השווקים.

אתגרים אלו משותפים לכל חברות הטכנולוגיה בעולם וכמובן שגם כאן בישראל הטלטלה מורגשת היטב. חברות הטכנולוגיה הציבוריות הנסחרת בנאסד"ק, ירדו בחודשים האחרונים בחדות ביחס למחירי השיא שלהן ב-2020-2021.

בנוסף לאתגרים אלו, גם קרנות ההשקעה והאנג'לים הפרטיים צמצמו השקעות והתוצאה הינה ירידה בהיקף ההשקעות, איטיות בגיוסי הון וגניזת תוכניות הנפקה – דבר שמגדיל את הצוהר לרכישות מצד החברות הגדולות במשק.

האתגרים והתחזיות השנתיות מצביעות על כך שיעבור עוד זמן עד שתתייצב הכלכלה העולמית ונחזור לשיאים של שנת 2021. ניסיון העבר מלמד שמהשפל תצמח ההזדמנות העסקית העתידית החדשה. "לעולם אל תבזבז משבר טוב", אמר וינסטון צ'רציל. משברי 2022 על גווניהם וצבעיהם השונים טומנים בחובם הזדמנויות רבות לשינוי, פנימי וחיצוני, עסקיים וחברתיים. אך יותר מכל הם מציגים הזדמנויות חדשות להשקעה ופיתוח.

רכישה על ידי רוכש אסטרטגי מאפשרת לחברה הנרכשת ליהנות מגב הפיננסי משמעותי המאפשר המשך התעצמות ופיתוח, תוך כדי יצירת סינרגיה עסקית ופיתוח ערוצי ההפצה והמכירה המשותפים. תועלות אלו מאפשרות ליזמים ולחברה הנרכשת להגיע להישגים עסקיים וטכנולוגיים ניכרים בזמן קצר

אתגרים אלו הם קרקע פורייה להתחדשות, התעצמות ומיקוד עסקי ששילובם בעת הנכונה תניב מנועי צמיחה חדשים. אנחנו בסיסקו, בהיותנו חברת טכנולוגיה בינ"ל שכבר התאימה את עצמה לשינויים כמה פעמים בעבר, מתרגמים את הצרכים העסקיים החדשים של לקוחותינו, ומספקים להם את הפתרונות הטכנולוגים היעילים והמתאימים ביותר לצרכיהם ולתוכניותיהם העתידיות החדשות.

תהליכי השינוי הללו נעשים בשני ערוצי פעולה מקבילים. הראשון, הגדלת תקציבי מו"פ: אנחנו משקיעים למעלה משישה מיליארד דולר בתקציב המחקר והפיתוח בחברה, על מנת לוודא כי אנו שומרים על חדשנות ועליונות טכנולוגית גם בעת המשתנה. השני: השקעות ורכישות של חברות הזנק טכנולוגיות. זוהי איננה מדיניות חדשה, בשני העשורים האחרונים סיסקו רכשה חברות הזנק ישראליות בהיקף של כ-7.2 מיליארד דולר.

מיזוגים ורכישות: חוף המבטחים של היזמים

זהו כוחן האמיתי של חברות הענק בזמנים אלו. רכישה על ידי רוכש אסטרטגי מאפשרת לחברה הנרכשת ליהנות מגב הפיננסי משמעותי המאפשר המשך התעצמות ופיתוח, תוך כדי יצירת סינרגיה עסקית ופיתוח ערוצי ההפצה והמכירה המשותפים. תועלות אלו מאפשרות ליזמים ולחברה הנרכשת להגיע להישגים עסקיים וטכנולוגיים ניכרים בזמן קצר. בעת משבר בשווקים – זהו חוף מבטחים עבור היזמים, הטומן בחובו יתרונות גדולים שלאו דווקא מתקיימים בימי שגרה.

גם אנחנו בתור הרוכשים נהנים מהיתרונות הרבים בביצוע עסקה בזמן סערה בשווקים. אם ברצוננו להמשיך להוביל בשוק תחרותי משתנה, עלינו לעודד חדשנות תוך ההבנה שחלקה מגיע מתוך הארגון וחלק מחוצה לו. השקעות ורכישות בחברות "משלימות ערך" ושמעצימות את יתרון היחסי - מהווה ערוץ מרכזי בחיזוק החדשנות הטכנולוגית. לרכישות אלו תועלות עסקיות רבות, לרבות היתרונות הניכרים הנוצרים עם כניסת ההון האנושי החדש לחברה, אימוץ הטכנולוגיה וביצוע העסקה בהערכת שווי.

שנת 2022 אינה דומה לקודמתה, היא רוויה בשינויים ובאתגרים כבירים. אלו יוצרים הזדמנות עצומה לקהילת החדשנות הישראלית. במסגרתם נוכל להתעצם על ידי השקעה מואצת במו"פ כמו גם בניצול המשבר להשגת מנועי צמיחה חדשים על ידי ניצול המשבר לביצוע עסקאות חדשות: השקעות ורכישות, מהם כל הצדדים יוצאים נשכרים.

*גילוי נאות: חלק מהנושאים הנידונים בכתבה נמצאים תחת הסכמי סודיות ועל כן המידע חלקי.

אורן שגיא, מנכ"ל סיסקו ישראל (צילום: ניב קנטור, יח"צ)
אורן שגיא, מנכ"ל סיסקו ישראל | צילום: ניב קנטור, יח"צ


הכותב: אורן שגיא, מנכ"ל סיסקו ישראל