ליר כץ בפרסומת ל-She Codes (צילום: She Codes)
מתוך סרטון פרסומת של She Codes. "החלטנו שאנחנו רוצים לבנות מודל חדש" | צילום: She Codes

מיזם הכשרת הנשים להייטק She Codes (שיקודז) משנה את פניו: הקורסים ללימודי תכנות ופיתוח שהציע המיזם בשנים האחרונות במימון משרד העבודה יוחלפו בתוכנית חדשה, שתעודד צעירות לבחור בלימודים אקדמיים שרלוונטיים לתעשיית ההייטק - כך נודע ל-tech12.

השינוי הוא תוצאה של הסכם חדש שחתם מיזם She Codes של רות פולצ'ק עם משרד העבודה, שיאפשר להפעיל את הפרויקט לשלוש שנים נוספות בתקציב של 20 מיליון שקל. לפי מנכ"לית ומייסדת המיזם רות פולצ'ק, מחצית מהמימון תגיע מתקציב משרד העבודה והיתר מ-She Codes עצמו.

מטרת התוכנית החדשה היא להכשיר 2,000 בוגרות במשך שלוש השנים הקרובות.

מיזם She Codes הוקם לפני כעשור ובחמש השנים האחרונות הוא פועל בסיוע מימון של משרד העבודה. תחת מימון זה הכשיר המיזם כ-10 אלף נשים בלימודי תכנות והייטק ב-45 סניפים ברחבי הארץ. עם הקורסים שהועברו במסגרת המיזם נמנים לימודי תכנות פרונט-אנד, פייתון, ווב ודאטה אנליסיס.

לפי She Codes, כ-5,000 מבין בוגרות התוכנית הושמו בתפקידים טכנולוגיים, קודמו מקצועית או בחרו בלימודים אקדמיים טכנולוגיים לאחר השתתפותן.

בחודשים האחרונים הופסקה פעילות ההכשרות של She Codes ולא התקיים רישום לקורסים חדשים, דבר שהוביל לשמועות לפיהן פעילות המיזם נסגרה.

כעת מתברר כי She Codes לא נסגר אלא משנה מהותית את אופי פעילותו - וזאת בעקבות תוצאות מחקר שבחן את הישגי התוכנית הקודמת.


התוכנית שהפעיל She Codes במימון משרד העבודה בשנים האחרונות התמקדה בהכשרת ובהשמת נשים לעבודה בהייטק. לדברי רועי לבנון, מנהל תחום בכיר פיתוח וחדשנות במשרד העבודה, תוכנית זו היתה אחת ממספר תוכניות שהפעיל המשרד לשילוב אוכלוסיות בתת ייצוג בהייטק.

לפי לבנון, הפעילות לוותה במחקר שביצע מכון מאיירס ג'וינט ברוקדייל, והעלה שהתוכנית היתה אפקטיבית בעיקר אצל נשים ללא השכלה טכנולוגית ורקע תעסוקתי טכנולוגי. לפי המחקר, הסיכוי של נשים מרקע זה שהשתתפו בתוכנית כאלו להשתלב בהייטק היה גבוה פי 2.3 מאלו שלא השתתפו בה.

עם זאת, המחקר לא מצא השפעה להשתתפות בתוכנית על הסיכוי של נשים צעירות לפני שלב הלימודים האקדמיים להירשם ללימודים גבוהים בתחום ההייטק, בעיקר כי קבוצת המדגם היתה קטנה מדי. בנוסף, לא נמצאה השפעה להשתתפות בתוכנית על השכר והתעסוקה עבור נשים שכבר היה להן רקע תעסוקתי בהייטק.

"החלטנו שאנחנו רוצים לבנות מודל חדש שלא עובד על הכשרות ומתמקד בנשים לפני לימודים אקדמיים, שעשו בגרות של 4-5 יח"ל במתמטיקה ושיש להן אוריינטציה ועניין בתחום הטכנולוגי", מסביר לבנון. "שמנו דגש על אוכלוסיות מהפריפריה החברתית והגיאוגרפית, וגם על נשים בחברה הערבית".

רות פולצ'ק, She Codes (צילום: Hadar Dolan)
מייסדת ומנכ"לית She Codes רות פולצ'ק. "לחזק את רצון הנשים ללמוד מקצועות הייטק" | צילום: Hadar Dolan

לדברי מייסדת ומנכ"לית She Codes רות פולצ'ק, תוכנית ההכשרה בסניפים תימשך אך באמצעות מודל מימון חלופי שלא קשור למשרד העבודה. בנוסף, היא מסבירה כי הפעילות החדשה שנועדה לעודד נשים לבחור בלימודים אקדמיים בתחומי ההייטק תפעל בשני מסלולים, של מסעות ומכינה.

"מסלול המסע יכלול מפגשים וסיורים בחברות הייטק, ותוכן של השראה ומידע מתוך התעשייה על בחירת קריירה וחשיפה למקצועות השונים", היא מסבירה. "המטרה היא להעביר את הנשים תהליך שיחזק את הרצון שלהן ללמוד מקצועות הייטק.

"מסלול המכינה יכלול העמקה עבור בוגרות המסע, וישלב התנסות בלימודים טכנולוגיים כדי לעודד את הנשים להשתלב בלימודים אקדמיים וחוץ אקדמיים".

לדברי מנכ"ל משרד העבודה ישראל אוזן, "משרד העבודה מקדם שילוב אוכלוסיות מגוונות בתפקידים איכותיים בהייטק. אנו רוצים לחשוף את הנשים, הנמצאות בנקודה שבה הן צריכות לבחור את דרכן המקצועית, לקריירה בתחום הזה.

"באמצעות הפרויקט החשוב הזה הנשים יעברו תהליך שישפיע באופן ישיר על בחירת מסלול לימודים טכנולוגי באמצעות דמויות מפתח בתעשייה וכן קורסים מסובסדים מטעם המדינה המהווים סף כניסה ללימודים בתחום. אני גאה במיזם החשוב הזה וקורא לכולן: בואו ללמוד, להתקדם ולפתח קריירה איכותית בתחומי ההייטק".