דוחות השכר השווה, שפורסמו בשבוע שעבר על פי חוק, חושפים מעט מאוד מידע לגבי פערי השכר בין גברים ונשים במקומות העבודה. בדקנו 14 דוחות כאלו והתמונה המשתקפת מהם ורודה ומעידה כמעט תמיד על שיוויון מלא או קרוב לשיוויון. נתונים שסותרים את סקר השכר האמיתי של tech12 וקהילת צרות בהייטק.
בסקר השכר של צרות בהייטק ו-tech12, עליו ענו כ-6,000 עובדים ועובדות בהייטק, נמצא שפער השכר בין נשים וגברים עומד על 17% בתפקידי מחקר ופיתוח ו-23% בשאר התפקידים. הרוב הנשי בהייטק עובד דווקא בתפקידים הלא טכנולוגיים, משמע באזורים שבהם פערי השכר גבוהים יותר. על כך נוסיף את נתוני רשות החדשנות, לפיהם הנשים ממלאות רק 33% מהתפקידים בתעשייה (ו-28% מתפקידי המחקר והפיתוח). מכך נסיק שהמציאות לא יכולה להיות רחוקה יותר מדוחות השכר שפרסמו החברות על פי חוק השכר השווה.
עוד לפני פרסום הדוחות הצביעו גורמים בשוק ומנהלות HR על שלל שיטות ודרכים, אפילו לא מתוחכמות במיוחד, שיכולות לייצר תמונת מצב לפיה הכל בסדר. כל חברה חילקה את העובדים והעובדות לקבוצות לפי ראות עיניה כולן ציינו כי החלוקה נעשתה על בסיס תפקיד, ותק ודרג. מספר הקבוצות והחלוקה המגדרית בתוכן היא לשיקול הארגון בלבד. כלומר אפשר לפזר בקבוצות נשים וגברים לפי רמות השכר שלהם כדי שייצרו את הממוצעים המבוקשים. נוסף על כך, הדוחות לא מספקים מידע לגבי מספר הנשים והגברים בארגון או בתוך כל קבוצה. אפשר בהחלט לבנות קבוצה שמונה 17 גברים ו-3 נשים שמרוויחות שכר גבוה מהם, והשורה התחתונה תהיה שמדובר בקבוצה שבה פער השכר הוא לטובת הגברים. תסמכו על חברות ההייטק שהן יודעות לעבוד עם דאטה.
אם יש ערך לדוחות השכר – הוא בהכרח שנוצר לבדוק את פערי השכר בארגון. אפשר רק לקוות שארגון שהיה צריך להזיע כדי להתחפש לארגון שיוויוני – יודע את זה, ואולי זו תהיה התחלה של שינוי אמיתי לטובה.
מטא
מטא חילקו את עובדי ועובדות החברה ל-16 קבוצות. ב-12 מתוכן יש פער שכר לטובת הנשים, בשלוש לטובת הגברים ובאחת אין פערים בכלל. מעניין גם שלא רק שפערי השכר לרוב נוטים לטובת הנשים, הם גם די משמעותיים – בשבע מהקבוצות הפער היה גבוה מ-5% ובשתיים נמצאו פערים של יותר מ-10% לטובת הנשים.
מצד שני – בטבלה שבודקת את שיעור העובדים בתוך הקבוצה שמרוויחים מתחת לממוצע הקבוצתי – ב-13 היו יותר נשים שהרוויחו פחות מהממוצע מאשר גברים, וב-14 קבוצות מדובר על שיעור של 50%–90%, כלומר יותר ממחצית הנשים הרוויחו שכר הנמוך מהממוצע בקבוצה.
AppsFlyer
בAppsFlyer חילקו את העובדים ל-28 קבוצות לפי תפקיד, דרגה ותחום עסקי. בדוח מוצגות רק 22 קבוצות, שכן חשיפת יתר הקבוצות עלולה לפגוע בפרטיות העובדים חברי הקבוצה, ולכן 5.4% מכלל עובדי החברה לא נכללו בדוח.
לפי דוח השכר השווה של חברת AppsFlyer ב-10 מתוך 22 הקבוצות, המהוות 49% מכלל העובדים/ות, אין פער בין נשים לגברים או שקיים פער לטובת שכר הנשים. ב-18 קבוצות, המהוות 85% מהעובדים, הפער קטן מ-5%. ב-8 קבוצות מתוך 22 יש פער של 4% ומעלה לטובת הגברים. אחוז העובדות ששכרן נמוך מהשכר הממוצע בחברה הוא 32% לעומת 28% מהעובדים הגברים.
Taboola
בטאבולה חילקו את 770 העובדים והעובדות ל-17, ונמצא פער לטובת הנשים ב-9 קבוצות ופער לטובת הגברים ב-8 קבוצות. הפער הגבוה ביותר הוא של 5.4% והוא לטובת הנשים. הפער הגבוה ביותר לטובת הגברים עומד על 3.84%.
צ'קפוינט
בצ'קפוינט חילקו את העובדים ל-35 קבוצות עם מאפיינים דומים של תפקידים, דרג ומחלקות, עובדים ועובדות המבצעים עבודה דומה במהותה. מסקנת הדוח היא שפערי השכר נבעו מהבדלי וותק, ניסיון או הישגים מקצועיים אישיים וככל שנשים מתקדמות בתפקידי ניהול בחברה פערי השכר נוטים לטובתן.
ב-30 מהקבוצות בדוח של צ'קפוינט נמצאו פערים בשיעור של 2%–5% בין השכר של גברים ונשים. ב-18 קבוצות הפערים נטו לטובת הנשים, וב-17 לטובת הגברים. ברוב הקבוצות הפער לא עולה על 3% והפער הקיצוני הוא של 5.7% אבל בקבוצות מסוימות הפער הוא לטובת הנשים ובאחרות לטובת הגברים.
NICE
נייס פילחה את קבוצות העובדים לעשר קבוצות. ב-4 מתוכן נמצא פער לטובת הנשים שנע בין 2% ל-18% ובשש קבוצות נמצא פער לטובת הגברים שנע בין 3% ל-7%. בכל הקבוצות יותר ממחצית הנשים משכרות פחות מממוצע השכר בארגון. בנייס מדווחים כי בחישוב ממוצע משוקלל הפער הממוצע בשכר של גברים ונשים עומד על 0.4% בלבד, וכי פילוסופיית התגמול על בסיס ביצועים מצמצמת את פערי השכר.
אינטל
אינטל חילקה את 13 אלף עובדי החברה ל-29 קבוצות לפי דרגה וסוג תפקיד ומצאה פער שכר של 2.3% בלבד. עם זאת, רק בחמש קבוצות מתוך 29 ישנם פערי שכר לטובת הנשים והם פערים משמעותיים של 10%, 9%, 7% 3% ו-1%. ב-22 קבוצות שיעור הנשים המרוויחות פחות מהממוצע הקבוצתי היה גבוה משיעור הגברים שמשתכרים פחות מהממוצע הקבוצתי.
סיילספורס
בסיילספורס חילקו את 827 עובדי ועובדות החברה ל-12 קבוצות בהתאם לדירוג המשרה ומאפייניה. בשמונה קבוצות הפער היה לטובת הגברים, בשלוש קבוצות לא היה פער ובקבוצה אחת הפער היה לטובת הנשים בשיעור של 7%. בקבוצות בהן הפער היה לטובת הגברים, שיעור הפער מתחיל באחוז אחד בקבוצה אחת, 3% בשתי קבוצות ועולה ל-5%, 6%, 7%, 8%, ו-13% בחמש קבוצות נוספות.
בסיילספורס מציינים: "פערי השכר מצביעים על פערי שכר לסירוגין לטובת גברים או נשים, בהתאם לקטגוריה בכל אחד מסוגי המשרות המוצגות. אנחנו מאמינים שהשונות נובעת ממספר רב של גורמים, ביניהם דרגות המשרה, הוותק בתפקיד, מאפייני התפקידים השונים וכן תשלומים בגין פדיון חופשות".
אנבידיה
אנבידיה חילקה את עובדות ועובדי החברה ל-11 קבוצות. בכל אחת יש לפחות חמישה גברים וחמש נשים ומינימום של 20 עובדים בקבוצה. מתוכן בשמונה קבוצות נמצאו פערי שכר לטובת הגברים שנעים בין אחוז אחד לעשרה אחוזים. בשלוש הקבוצות שבהן ישנו פער שכר לטובת הנשים – הוא נע בין 2% ל-5%. מעניין שבקבוצה שבה הנשים מרוויחות 5% יותר מהגברים מצוין כי 45%, כמעט מחצית מהנשים, מרוויחות פחות מהשכר הקבוצתי הממוצע.
גוגל
פערי השכר בגוגל ניכרים – החברה חילקה את כמעט 2,000 עובדי החברה ל-17 וב-13 מהם נמצאו פערי שכר לטובת הגברים, בשש מתוכן מדובר בפער שעולה על 10% ומגיע גם ל-16% בשתי קבוצות. בארבע הקבוצות שבהן יש פער שכר לטובת הנשים הם נעים בין 2% ל-7%.
שיעור הנשים בגוגל מגיע לכ-29% ועל פי סיכום הדוח הוא מראה פער שער ממוצע של 4% בלבד לטובת הגברים, כאשר 61% מהנשים ו-50% מהגברים נמצאים מתחת לשכר הממוצע. בגוגול מציינים כי הפער יכול לנבוע משוני בין תפקידים, ותק וגודל מדגם קטן.
אמזון
אמזון מספקת דוח שכר רזה עם חלוקה לחמש קבוצות בלבד. בקבוצה אחת נמצא פער שכר לטובת הנשים בשיעור של 18%, ולמרות הפער הגבוה – 43% מהנשים בקבוצה הזו מרוויחות פחות מהשכר הממוצע בארגון ו-68% מהגברים בה מרוויחים פחות מהממוצע.
בארבע הקבוצות האחרות פערי השכר לטובת הגברים נעים בין 2% ל-19%, ובקבוצה שבה הפער גדול – כמעט 64% מהנשים מרוויחות מתחת לשכר הממוצע בארגון לעומת הגברים, שרק 22% מהם מתשכרים פחות מהממוצע.
פייבר
בפייבר חילקו את העובדים ל-23 קבוצות וב-12 מהן נמצאו פערי שכר לטובת הגברים אך הם נעים בין כמעט כחצי אחוז ל-4.8%. בשבע קבוצות נמצא פער לטובת הנשים והוא מתחיל בכמעט אפס אחוז ועולה ל-6.2%.
אפלייד מטיריאלס
באפלייד מטיריאלס חילקו את כ-2,000 עובדי החברה ל-22 קבוצות, ב־16 קבוצות, המהוות 83% מהעובדים, נמצאו פערים של אחוזים בודדים בלבד של 0%–3%, בעשר קבוצות נמצא פער לטובת הנשים, בשבע קבוצות נמצא פער לטובת הגברים ובחמש קבוצות נוספות לא נמצאו פערים. ב-15 קבוצות נמצא ש-50% ומעלה מהנשים מתשכרות פחות מהשכר הממוצע בארגון.
monday.com
במאנדיי עובדים 764 עובדים. הם חולקו ל-22 קבוצות והפער הממוצע בין משכורות הגברים והנשים הוא 0.8%. מאנדיי מדווחים כי שיעור העובדים והעובדות והמנהלים והמנהלות הוא שוויוני ועומד של 51% עובדים ו-51% נשים מנהלות.
עם זאת, רק בשש קבוצות היה פער בשכר לטובת הנשים והוא נע בין אחוז ל-7%. לעומת זאת, ב-16 קבוצות נמצא פער לטובת הגברים שנע בין 1 ל-6 אחוז.
Payoneer
לפי הדיווח של פיוניר, 52% מעובדי החברה הן נשים ומתוך 14 הקבוצות בדוח, בשש קבוצות הפער נטה לטובת הנשים, ב-7 קבוצות לטובת הגברים ובקבוצה אחת לא היה פער. בקבוצות שבהן הובילו הנשים הפער נע 1 ל-5 אחוז ובקבוצות הגברים בין 1 ל-8 אחוז, ובשלוש קבוצות הפער עמד על 7%.